Wednesday, 28 September 2011

WELCOME TO THE WORLD QISS!


[Part A]

Today dah genap usia qisya 5 months old. Mcm2 new thing i’ve learned since married. Its so interesting!! Btul la org kata, hidup berkeluarga buat kita lebih bertanggungjawab. Tahu erti susah payah, kasih sayang, pengorbanan ayahanda & bonda tercinta yg tak terbalas, erti rindu, pahit, manis dan macam2 lg.

Pengalaman dan kenangan paling tidak boleh dilupakan walaupun pahit, tapi manis [kira boleh jd diabetes gk la tahap dia] is the moment to deliver my dear Qisya..

Mungkin my own experience kira not that hard for someone else out there, [of course la kan] tetapi itulah yg membuatkan saya bersyukur pd Yg Esa..sehebat mana pun dugaannya, ada yg lebih hebat dari kita..Allah will never menduga hambanya melainkan hambanya itu benar2 layak atas dugaan itu..[maksudnya dugaan itu kita mampu pikul].



CONTRACTION STARTED!

Actually saya melahirkan Qiss 1 week earlier than expected due date. Itupun on the day b4, at 4 am i started feel the contraction. Every 5 minutes i feel the pain. [But it’s only the light pain mcm kita rasa masa senggugut tu]. I woke up, and cant sleep, berjangkit gk la dkt hubby [cian dia..]. worried and nervesnye dia xtau nak kata la..mr hubby teman sampai pg..subuh tu call my mother in law (mil) and she told us to asked for advice from my hubby’s cousin, kak Ti [nurse], then cepat2 g hospital to check bukaan [our cousin told us to do so, TQ Kak Ti!].

Bukaan only 1 – 2 cm! OMG..lmbt lg ke..nevesnye..nurse K Nerang adviced us to rest at home 1st until the contraction feeling harder. [Actually i have planned to deliver at Hospital Sultanah Bhahiyah, so have to wait until bukaan sesuai. Lgpun, saya masih boleh bertahan]. Saya pun pulang dengan gembiranye..[sebab x rasa pape, sakit ckit2 je]. I makan2, sembg2, gelak2, mcm xda pape. [Sakit ckit2 tu ada la lg]. Sampai dah magrib, our cousin called and asked us to go n check lg. Dia worried dahh, lama sgt. Yg saya ni xmau lg, xrase pape..takut nak kena tdo hospital..xsuke..hehe.We went to  KNH, and bukaan dah 3 – 4 cm. They adviced us to go to HSB mlm tu gak.

PECAH AIR KETUBAN

Sampai e kt HSB, la ila haillallah..hambik ko! Ramai giler mommy nak beranak beratur kt emergency tu..kami berjalan masuk trus g wad [mummy ln naik kerusi roda dh], then check bukaan dah 5 – 6 cm, and air ketuban ku dipecahkan..[actually saya x ada tanda pape pun, sakit ckit2 je sjak pg tu]. Lepas je pecah air ketuban tu, baru saya rasakan kesakitannya..hahah! my hubby n mil tggu kt luar td, beri stuff baby padaku sbb doc suruh saya masuk labor room trus. Hubby tanya soalan pe ntah, xmampu ku berkata2 kerana menahan kesakitan.. [tp masih mampu tersenyum ;p]

MELIHAT JAM BERDETIK DI DINDING LABOR ROOM..TIK TOK..TIK TOK..

Saya dimasukkan ke labor room tepat jam 12.00 am [tgk jam kt dinding labor room tu la] di dalam bilik khas berseorangan. Tp dengar la suara nurse, baby lahir..setiap 5 mins rasa sakit yg amat..
Hinggalah jam 2++ am nurses dtg melihatku dan membuat persiapan menyambut kelahiran..

Tepat jam 3.03 a baby girl weight 2.96 kg selamat dilahirkan secara normal..alhamdulillah, saya x ada msalah sesak nafas or penat masa melahirkan. Saya amat bertenaga menge-push sampai kena marah coz xberhenti push. hehe. [dorg takut kita penat]. Tapi yg saya kesalkan, saya tak tahu the right way to deliver..membuta tuli je. [geram coz nurse dok marah, bukan nak ajar] Tp tentang pernafasan tu, saya ada belajar sndiri n saya implement ilmu tu.

JAHITAN EPISOTOMI

Semasa melahirkan, saya terpaksa dijahit. Guntingan pun saya rasa, apatah lg masa dijahit..Ya Allah, pada saya, jahit lebih sakit dari melahirkan..saya gigit baju saya sampai basah. Tapi xnangis la..bleh tahan lg..
  

SEPASANG MATA YG MENENANGKAN..

Selesai semua proses, baby diletakkan di katil kecilnya after dibersihkan. Masa tu baby baru sampai, katil kecik tu setentang saya tp dalam jarak 2 meter gak la. Saya toleh ke arahnya...Ya Allah, sepasang mata kecilnya terbuka, menoleh  ke arahku seolah2 memandang dan mengenali ibunya..

 



perasaan yg tak boleh digambarkan, betapa riangnya hati melihat zuriat kecilku itu.. 

tanpa saya sedar, bibirku x berhenti menguntum senyuman puas n happy sesangat! 

Inilah anugerah yang amat berbaloi atas jerit perihku dijahit... hehe.





1 comment:

zana & ejal said...

c-are,

welcome to blogging world! keep writing..i follow you..hehe..

p/s: kalo ada ms, visit blog daku di sini : belovedshahzana.blogspot.com :)