Friday, 7 October 2011

BABY QISYA BATUK & KAHAK, MACAM MANA NI?

HARI NI SAYA SEDAR QISYA SUDAH BATUK2. BARU JE KENA PTG NI. MUNGKIN JANGKIT DARI AYAH DIA.(CIAN AYAH N BABY..). SAYA TAU MCM MANA NAK UBAT N ELAKKAN SELESEMA JD MAKIN TRUK, TP WHEN COMES TO BATUK, SAYA BUNTU..SO SAYA N HUBBY YG SEDANG ONLINE TU PUN SEARCH INTERNET FOR INFO. KAMI MASUK SATU RUANGAN FORUM, N RATA2 MENYARANKAN GUNA MADU.
BUT AS I KNOW, BABY UNDER 12 MNTHS CANNOT BE GIVEN HONEY. INI ANTARA SEBABNYA YG SAYA JUMPA:
Di dlm madu ada bacteria jenis lain jika cara ia 'dihandle' is unhygienic...but yg menyebabkan infant botulism is Clostridium botulinum (C. botulinum) type. It is not whether madu tu asli or tiruan yg menyebabkan infant botulism. Madu asli is raw honey, right, yg x ditambah apa2 n totally unprocessed..Ironiknya dlm madu asli lah C. botulinum plg mudah dijumpai!

C. botulinum sememangnya terdapat dlm madu. Bakteria jenis ini amat merbahaya krn ia menghasilkan spora.hanya dlm keaadan acidity yg tinggi, nisbah gula terlarut yg tinggi, paras oksigen yg tinggi dan kelembapan yg rendah boleh merencat pertumbuhannya.It takes 25 minutes at 100 degree C to kill these types of bacteria!

Infant under 12 months x boleh diberi madu because of their low acid digestive system, yg mana x mampu membunuh C. botulinum. Umur lebih setahun x ada masalah.
MCM MANA? SEBELUM NI SAYA ADA DGR ORG TUA2 SUH BG MADU KT BABY. REASON SAYA TAK PASTI. ANTARANYA UNTUK MENGUBATI BATUK N KAHAK MUNGKIN..TP INILAH HAKIKATNYA..JGN BERI ANAK ANDA MADU UNTIL LEPASI USIA  12 MONTHS.
YG NI PULAK ILMU YG SGT BERGUNA N SIMPLE UNTUK DIPRAKTIKKAN BAGI MENGURANGKAN BATUK N KAHAK. MUDAH, MURAH N CEPAT! INI MERUJUK KEPADA PAKAR FISIOTERAPI DARI PUSAT PERUBATAN. JOM KITA BACA & CUBA!
[BATUK dan selesema adalah dua masalah yang boleh dikatakan pasti berlaku pada setiap bayi. Tidak kira musim sejuk atau panas, simptom tersebut boleh menjadi kronik kepada kesihatan bayi kerana kesukaran mereka untuk mengeluarkan kahak dan hingus boleh menjadi punca penyakit seperti bronkitis atau brochospasm.
Saat masalah tersebut berlaku pada bayi, pasti ibu bapa akan berasa gusar kerana bayi belum mempunyai kepandaian untuk mengeluarkan kahak mahupun menghembus hingus mereka sendiri. Sebab itulah ada ibu atau bapa yang prihatin sanggup menyedut hingus pada hidung bayi mereka kerana khuatir keadaan tersebut akan membuatkan bayi tidak selesa untuk bernafas. Masalah ini lebih mudah diatasi sekiranya mereka mengetahui tentang teknik fisioterapi yang terbukti boleh memberikan bayi lebih kelegaan daripada masalah batuk dan selesema yang dihadapi.
Pakar Fisioterapi dari Pusat Perubatan Pakar Alpha, Siti Farah Aini Jamaludin berkata, bayi di bawah usia dua tahun memang kerap mengalami bronchospasm iaitu bengkak dan pengecutan dalam paru-paru. "Simptom penyakit ini seperti batuk, demam, selesema dan sesak nafas. Penyakit ini boleh juga dialami oleh orang dewasa tapi lebih bermasalah jika ia menyerang bayi kerana mereka tidak berupaya mengeluarkan kahak sendiri”. Berdasar pengalamannya selama lebih 7 tahun melakukan fisioterapi di pusat-pusat perubatan sebelum ini, kanak-kanak di bawah usia lima tahun sering berhadapan dengan masalah bronkitis atau bronkospasm. "Ibu bapa biasanya akan merujuk anak mereka ke hospital apabila mendapati anak mereka menghadapi masalah pernafasan seperti hidung tersumbat, pernafasan berbunyi serta simptom seakan penyakit asma.
"Sebenarnya jika ibu atau bapa mempunyai sedikit ilmu fisioterapi, mereka boleh mempraktikkan kepada bayi mereka agar tidak mudah berlaku jangkitan lain terhadap bayi.
 "Sebagai contoh, jika bayi mengalami hidung tersumbat dan batuk berkahak dan di rumah memang tidak mempunyai mesin sedut hingus, ibu bapa boleh mencuba teknik tepukan yang dinamakan percussion ke atas bayi mereka.
TEKNIK TEPUKAN
1)       sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.
2)       pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal itu tidak terlalu tebal.
3)       Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus.
4)      Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.
5)       Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka.
Siti Farah berkata, bayi yang kesnya dirujuk ke fisioterapi oleh doktor, biasanya akan melalui fisioterapi pada  bahagian dada.
- Ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor pula untuk melambatkan bakteria, manakala nebulizer adalah untuk membuka saluran pernafasan bayi yang sempit.
- Kombinasi tiga elemen iaitu ubat, nebulizer dan fisioterapi merupakan kaedah yang lazim dilakukan di hospital ke atas bayi yang menghadapi masalah tersebut.
- apabila bayi diserahkan kepada ahli fisioterapi mereka akan dibedung dan teknik tepukan untuk melonggarkan kahak akan dibuat.
- Selepas tepukan, mesin penyedut kahak akan digunakan bagi membantu bayi mengeluarkan kahak dan hingus mereka.
          "Saya memang faham perasaan ibu yang menangis dan tidak sanggup melihat bayi mereka melalui    prosedur tersebut. Tetapi ibu atau bapa perlu tahu, proses tersebut tidak menyakitkan ia cuma tidak selesa pada bayi dan kita sukar untuk mententeramkan bayi.
          Adakalanya juga ketika proses menyedut kahak dan hingus akan keluar bersama sedikit darah, ibu bapa jangan panik. Mereka perlu faham keadaan tersebut berlaku kerana saluran pernafasan anak terlalu sempit dan masih lembut.
         Apabila anak meronta, ia hanya akan menyebabkan kesukaran kepada bayi itu sendiri juga mendatangkan kerisauan kepada si ibu yang melihatnya," ujar Siti Farah.

sumber : utusan.com.my

1 comment:

lydzar said...

setuju ..teknik tepukan ni agak berkesan pada baby..i pernah tengok my hannah kena fisioterapi ni masa dia kena bronkitis dulu. kesian, tp have to sebab nak percepat kahak mengalir keluar..

btw, tq follow my blog..ur blog pon nmpk comel jer. i pon follow u yer :)