Wednesday, 5 October 2011

BASIC H YANG GILERR BEST!!

------> 03 OCTOBER 2011 <-----
Hi..!!
Ceria x saya hari ni?

Hari ni saya dah berganjak ke usia 25 thun..huhu. mcm xpecaya je kan? And date of 3rd October ni, genap la umur bam-bam saya tu - - Qisya, 5 bulan.hehe. makin berseri hidup kami hubby & wify semenjak kenakalan Qisya ni menampkkan taringnya!

Rutin harian bam-bam sekarang adalah guling2 n golek2. Siap test suara lg..dia dok test perbezaan volume, dari low ke high, low balik, n then highhhh!!!hehe. Penat gak la melayan bam bam ni..tp sgt menceriakan!
Saya nak kongsikan satu kegilaan baru saya ;p.

Baru-baru ni saya p kedai whizchini, area opis ni je, jual brg2 penyusuan, Shaklee n baby stuff. Saya beli Basic H. Dah lama terpendam nak bli barang ni after saya menyelak2 my cousin’s blog (www.yoursupermom.com). Many testimonials said it is worth to have this at home. Yg buat saya teruja tu, ia juga boleh digunakan untuk qisya! Alang2 nk beli pencuci botol qisya, baik beli product yang can use for various task, btul x? Bsic H ni juga boleh guna untuk mandikan qisya, n untuk redakan demam baby. It is worth for your little dear right?


INILAH RUPANYA BASIC H....
[Nak amik pic basic H yg saya beli, tp camera rosak..nanti update ln ek?]

Meh saya senaraikan ke-best-te-tan basic H ni. Sooo manyyyy tauuu!!


KEGUNAAN
CARA
1
Mencuci & membersih sayuran dan buahan drpd racun & bhn kimia
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2
Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut drpd bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3
Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4
Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5
Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6
Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7
Mencuci & membersih lantai serta alat permainan
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8
Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9
Mengasah pisau
Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10
Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas

UNTUK KECEMASAN
#
KEGUNAAN
CARA
1
Menghapuskan kutu di atas kepala
Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2
Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3
Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4
Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5
Sakit gigi
Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6
Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7
Ulser dan mulut berbau
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8
Penyubur tanaman dan penggembur tanah
Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9
Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

INI TESTI DARI KAK HADHA (www.yoursupermom.com): (saya belum cuba semua lg ;p)

1.   Saya guna untuk cuci sayur dan buah2an sebelum masak dan beri anak saya makan.

2.   Saya guna untuk cuci luka atau melecur dan ianya buat luka /lecur cepat kering.

3.   Saya guna untuk membersihkan meja makan rumah dan rak dapur supaya semut takmemenuhi ruang    tersebut. *xsabar nak try!

4.   Saya guna untuk pastikan sinki saya tak tersumbat. * yg ni saya dah cuba!

5.   Saya guna untuk mop lantai dalam keadaan nak cepat.

6.   Saya guna air basuhan untuk siram pokok yang hidupnya segan mati tak mahu supaya ia segar semula. *xsabar nak try!

7.   Saya gunakan basic H buat tuam kepala anak saya bila mereka demam.* yg ni saya dah cuba!

8.   Saya mandikan anak saya dengan basic H bila mereka kena gatal2 atau gigitan serangga.

9.   Saya letakkan basic H dalam toilet utama serta dapur agar mudah capai bila diperlukan.

10.  Saya gunakan Basic H untuk keluarkan gula2 getah yang melekat pada baju atau pakaian anak2 dengan senang sekali.     

11.   Saya gunakan Basic H untuk lap cermin rumah supaya lebih bersih dan bersinar. *xsabar nak try!

12. Basic H bagus digunakan untuk mencuci botol susu anak serta lampai pakai semula [cloth diaper] dengan lebih bersih. * yg ni saya dah cuba!


>>  Macam mana? Ok x? Menarik kn..hehe. itu saja yg sempat saya kongsikan hari ni. Untuk story yg lebih detail n menarik, cek la laman web kak hadha > www.yoursupermom.com. Testi dari pengguna yang menakjubkan! Thanks kak hadha!
Bye bye!

No comments: