Tuesday, 31 July 2012

PUASA 2011 VS 2012


Salam ramadhan.

Hari ni first day saya meninggalkan ibadat puasa dlm bulan ramadhan ni. Ehh...xmalu sungguh mengaku x posa! Huw..huw.. ala, tapi umat muslimat kan amat memahami..kita2 bese la kn..hehe pe-od season..

F.M.I (haha, for my information), last year was da first time i completed fasting for a month. So i didn’t have to ‘topup’ fasting for the whole year! What a release!..shuw..shuw.. During last fasting month, I was just recover my pantang season, and I didn’t had my period for 8 months straight! Maybe bcoz I’m breastfeed Qisya every night. Yes, I’m breastfeed for a half day only, for the daytime she got formula milk. Memg la xbape best, coz saya memg nak sgt fulltime breastfeed her as I had planned earlier. But due to kekangan kerja, yg agak xfriendly nak mengepam..saya berhenti pam susu di ofis at 5 months age..sedih.. tp saya kuatkan diri juga untuk breastfeed at least at night and whenever i with her until she turns 2 years old. Dan sehingga sekarang pada usia Qisya 1 tahun 3 bulan, saya masih dapat breastfeed her dengan jayanya! Syukur Alhamdulillah.. rezeki untuk Qisya agaknya dapat jugak susu ibu kn.. syukur juga Allah memberi saya susu yg masih cukup walaupun tidak sepenuh masa. 

Eh, eh..sebenarnya saya nk tulis menda lain, tp otak bergerak ke cerita lain pulak..bila ada idea nak menulis, tp menda lain pulak yg ditulis.. then, hilang idea yg memula td..huw..huw.. penah x korang rasa mcm tu? Saya penah rasa mcm ni masa nak tulis karangan time exam sekolah dulu2..nak sgt pikir intro best2, last2 intro panjang berjela, isi entah ke mana..tensi..tensi..! ;p

Ok, saya nak jugak cube tulis apa yg saya nk cerita awal2 tadi.. emm..pe dia ek...adui..idea..idea, mai sini!! Jgn la naik flight lg, blum time boarding lg nih...!!

ALAMAK!! Ter-stop plak coz my bos just arrived from visiting estates. Ye la, time dia xda bru boleh boleh rileks sikit..ntah, saya ni skema kot.. if ada boss, u need to work. Be honest to people around you, not forget most important person, the VVVIIIP.. ME MYSELF!

Ok, saya teringat zaman2 silam termasuklah tahun lepas (kalau lepas tu, kira silam la kn..huhu) memori berpuasa sejak kanak2, remaja akil baligh, anak dara pingitan (usia yg dah sesuai utk kahwin la kiranya), berumahtangga, sehinggalah bercahaya mata... kecil2 meriah, remaja rajin. Dan yg saya nk cite ni beza berpuasa tahun lepas dan tahun ini..kira pengalaman berpuasa setelah bersuamikan suami saya.. tahun lepas, saya baru sahaja melahirkan Qisya on 3rd May, kira first time berpuasa bertiga. Nak dijadikan cerita, ianya tahun yg sgt malas menyediakan juadah berbuka. Berbuka mesti tunjuk je.. kenapa? 

1) 2 org je makan...byk mana je nk masak..kdg2 rasa rugi ( saya pikir time tu la)
2) Adoi..!! anak dok merengek je, susah nk ke dapur..
3) Keje balik lewat, mane nk nyempat yong oi..!!
4) Uiihh..boleh mkn mcm2 jenis makanan!!! Nyumm!!
5) Gerak hati yg menunjuk aras  --- > malasnyerrr!!
Ha, itu la perasaan saya time tu.. tp bab anak tu serius..memg xleh tinggal, mula la UWAAA...!!!!

Tp, tahun ini perasaan itu bertukar. Saya rasa eager nk memasak. Antara sebabnya :

1) Makanan yg terjual kt bazaar tu belum tentu sedap pun..
2) Juga belum tentu elok.. kdg2 yg semalam dijual semula. Itu yg saya nk elakkan. Satu lg, my opinion n observation bahawa if beli lauk pauk, bygkan, dorang buka bazaar start pukul 3, pukul bape depa masak segala kejadah gulai tu? Pulak tu gulai lemak.. bebuka pukul 7.30, dengan terdedah atas mejanya, kena kuis2..adoyai.. hilang penyeleraan tekak saya..
3) Penah terkena masa awal puasa tu, my opismate beli juadah bertemakan pembakaran & pemanggangan. Bila nak makan, the juadah is apa kejadah iaitu X CUKUP MASAK!
4) Saya tgh bersemangt mencari resepi setiap hari! ;p dan teruja memasak juadah baru untuk suami saya, serta mendambakan pujian darinya! (itu suatu kemestian..;p x gitu para isteri sekalian?)
5) Ntah, xbape nk selera plak nk beli lauk pauk kt bazaar tu..tgk sama je semua.. beli kuih pun sama jugak..

Ok, cukup x alasan saya bagi? Balance la kn? Byk sgt kn over pulok..huhu.

No comments: