Monday, 13 August 2012

BELATED BIRTHDAY PARTY!

1 YEAR BIRTHDAY CELEBRATION NUR QISYA SAFIYA
 > 03 MAY 2011 - 03 MAY 2012

Last May 2012 we had celebrate birthday of my lil cenonet yg dah pun menginjak ke usia 1 tahun..hmm..sedar tak sedar dah besorr pun budak cenonet ni..rasa macam baru semalam lahirkan dia. 









cakap pasal perkembangan qisya, macam2 dah dia belajar n aplikasi. setiap pertuturan, pergerakan, sikap, even memek muka dia akan perhati and try to imitate. contohnya bila saya cakap 'Ya Allah...' dia pun ikut terus dengan pelatnya. bila saya seru suami saya dgn panggilan 'abang' dia pun trus tukar panggil 'abang' instead of 'ayah'. qisya pun dah pandai meluahkan perasaan dan bertindak balas. contohnya bila saya cakap 'sejuk....xmau pegang..' dia pun dgn memek muka sejuk + peluk tubuh konon2 menggigil sebut 'jjjuuukkk..'

sejak dah pandai ni, pandai jugalah dia membantah.. jenuh disuruh, dia xmakan saman dah..

qisya dah start berjalan pada usia 11 bulan lg, so, bygkan umur dia sekarang, lg la...

satu perangai yg paling selalu dia buat, bila qisya minta nk susu, dia kan sebut 'nenen', xkira la susu ibu or susu botol. tapi kalau nk susu ibu tu, bila nk nenen, dia tau dah rutin menyusu mcm mana, dia akan sebut nk 'bing' iaitu nak baring, then nak 'mut' iaitu selimut, dan nk 'khe-khe' (sebut dengan menggunakan suara dalaman) iaitu bermaksud teddy turtle yg ayah belikan untuk dia. so, semua barang tersebut adalah alat bantuan penyusuan untuk qisya.

qisya masih ada masalah menyebut dgn betul beberapa perkataan sehingga la umur dia sekarang iaitu 1 tahun 3 bulan. contohnya perkataan TOK, TURTLE, TUTUP. kemungkinan dia xtau nak sebut 'T' kot..semua perkataan tersebut adalah menggunakan suara dalam ye kawan-kawan..

No comments: